Бонбоньєрки на весілля: вишуканий комплімент для гостей

Кожним молодятам хочеться, аби їхній найщасливіший день став приємноюзгадкою і для запрошених гостей. У нагоді тут стане бонбоньєрка — маленька, але важливадрібничка. Традиція готувати подарункидля гостей в знак подяки з’явилась на українських весіллях порівняно недавно, проте впевнено завойовує свої позиції у переліку обов’язкових весільних атрибутів. Про те, що таке бонбоньєрка, як вона може виглядати та як зробити самому — йтиметься у нашій статті.

  1. Бонбоньєрки: історія, традиції
  2. Бонбоньєрки на весіллясвоїми руками
  3. Щопокласти у бонбоньєрку
  4. Ідеї та варіаціїбонбоньєрок
  5. Коли подарувати

Сама назва «бонбоньєрка» походить від французького «bonbonnière» і дослівно означає «посудина (упаковка) для цукерки». Згідно західної традиції, господарі дарують своїм гостям гарно оздоблені солодкі подаруночки в особливих урочистих випадках, таких як весілля, хрещення, перше причастя. Найбільшого поширення набули в Італії, також у Франції.

Класична святкова бонбоньєрка — це торбинка з атласу чи тюлю, яку зав’язують різнобарвними стрічками, прикрашають штучними чи засушеними квітами, додають картку з текстом (словами подяки, датою урочистості, іменами молодят тощо). Нерідко мішечок зі смаколиками зберігається всередині невеликої посудини з срібла, кришталю, порцеляни, скла. Класичне наповнення — так званий «йорданський мигдаль», мигдаль у цукровій глазурі, що символізує гіркоту життя і солодкість любові.

Кількість ласощів зазвичай непарна і дорівнює п’яти, а кожна цукерка символізує одне з побажань: щастя, здоров'я, довголіття, багатство та родючість. Колір глазурі для кожного свята свій: для першого причастя і весілля — білий, дня народження або хрещення — рожевий чи блакитний, випускного балу — червоний, 25- і 50-річного ювілею чи річниці весілля — сріблястий чи золотистий.

2. Бонбоньєрки на весілля своїми руками

Якщо наречені хочуть проявити свою наполегливість та творчість, вкласти у подарунки частинку свого тепла і любові та трохи заощадити, виготовити бонбоньєрки можна самостійно. Обираємо форму та матеріали — і вперед!

Бонбоньєрки з фатину — це універсальний варіант, широка кольорова гама і простота виконання. Для створення таких презентів нарізаємо фатин на квадратики 20х20 см, кладемо всередину кожного цукерку, нанизуємо на стрічку картку зі словами подяки, збираємо кінчики фатинудокупи та зав’язуємо мішечок бантиком. Прикрасити бонбоньєрку можна штучними квітами, стразами, перлинками — кому що до вподоби. Для глазурованих горіхів можна зробити круглу підкладку з пергаментного паперу.

Бонбоньєрки з мішковини — чудово підійдуть до свята у стилі рустик. Їх можна виготовити за тією ж схемою, що й фатинові, а можна пошити мішечки вручну чи застосувавши швейну машину. Для останнього варіанту вирізаємо з мішковини прямокутник потрібних розмірів (наприклад, 10х15), складаємо вдвоє та зшиваємо з 2 боків. Вивертаємо мішечок, за бажанням можемо щось намалювати акриловими фарбами (наприклад, сердечко) чи вишити. Кладемо всередину обраний презент та зав’язуємо мішечок стрічкою або мотузкою. В оздобленні таких бонбоньєрок можна використати сухі та штучні квіти, мереживо, ґудзики.

Бонбоньєрки з паперу — це різноманітні коробочки. Для їх виготовлення підберіть схему, роздрукуйте її на декоративному папері, виріжте та складіть. Готові коробочки прикрасьте за бажанням: бантиками зі стрічок, квітами. Гарно виглядають пакуночки з крафтового паперу, перев’язані мотузкою чи стрічкою, у які можна загорнути шоколад чи мило.

Робити декор на власне весілля своїми руками — це приємно та захоплююче. Однак варто оцінити усі фактори: кількість гостей, часові рамки, власні навички, креативність та наполегливість. Можливо, доцільніше доручити цю важливу справу професіоналам.

3. Що покласти у бонбоньєрку

Крім класичного глазурованого мигдалю, у бонбоньєрку можна покласти:

  • Шоколадні цукерки, мініатюрні плитки шоколаду, ніжні «Рафаелло» або кольорові драже.
  • Жуйки «Loveis».
  • Імбирне печиво з візерунком.
  • Тістечка «Макарун».

Не забувайте про загальну стилістику свята та вік запрошених. Різнобарвні карамельки будуть недоречними на весіллі у стилі вінтаж, шеббі-шик чи ретро, а жуйки навряд чи сподобаються гостям поважного віку.

4. Ідеї та варіації бонбоньєрок

Окрім презентів у традиційному виконанні (коробочок або мішечків з солодощами), у сучасному розумінні бонбоньєркою називають будь-який сувенір для гостей. Як саме він виглядатиме, залежить від стилю весілля та фантазії молодят.

Отож, якщо ви хочете вразити гостей, зверніть увагу на такі ідеї:

Шоколадні. Універсальний подарунок, який буде доречним на святі будь-якого стилю. Найпростіший варіант виготовлення — прикрасити готові шоколадки обгортками із фото наречених та декоративними елементами. Можна спробувати відлити цукерки у формочках самостійно, а от за шоколадками з малюнками та написами доведеться звернутись до професіоналів.

Мило ручної роботи. Такий сувенір ви можете замовити або виготовити самостійно, якщо знайомі з основами миловаріння. За допомогою барвників можна досягти будь-якого відтінку, що особливо доречно на тематичних весіллях певного кольору; форми і наповнення теж можуть бути різними. Можна експериментувати, додаючи пахучі ефірні олії, натуральні компоненти — ромашку, лаванду, м’яту, шавлію, мед. Загорнути мило можна у прозорий пакетик чи папір і перев’язати стрічкою, або ж підготувати коробочки чи мішечки.

Баночки з варенням (медом). Чудово підійдуть для осіннього або зимового весілля, свята у народному або класичному стилі з використанням певної кольорової гами. Їх можна як замовити, так і виготовити самостійно, проте якщо наречена не надто вправна господиня, знадобиться допомога мами, бабусі чи подруги. Готове варення розливають у баночки об’ємом 100 мл, прикрашають їх папером, тканиною, стрічками чи мереживом, сушеними травами (наприклад, лавандою), додають картки зі словами подяки.

Квіти у горщиках. Фіалки чи сукуленти у мініатюрних керамічних вазончиках виглядають напрочуд мило. Такі сувеніри якнайкраще підійдуть для весілля у еко-стилі.

Саше з духмяними травами. Мішечки з вишивкою чи іншими прикрасами, наповнені сушеною лавандою, чебрецем, материнкою чи м’ятою органічно виглядатимуть на весіллі у стилі прованс.

Інші варіанти — фруктовий чай або кава, випічка, дизайнерські свічі, магнітики чи блокноти з фото наречених.

5. Коли подарувати

Найзручніший варіант — розмістити бонбоньєрку на тарілці гостя перед початком бенкету в ресторані, у такому випадку можна об’єднати її з карткою розсадки.

Окрім цього, подаруночки можна покласти на окремий стіл, щоб гості самі їх взяли. Така форма подачі підходить, зокрема, для паперових бонбоньєрок, складених у формі торта. Зону для розміщення презентів можна доповнити табличкою, де буде вказано, що це подарунки і їх потрібно забрати.

Молодята також можуть вручити гостям бонбоньєрки у відповідь на привітання чи в кінці свята на прощання (якщо гостей небагато).

Бонбоньєрка — це та маленька, протедужестильнаі витончена деталь, яка прикрасить ваше свято, допоможе створити гарне враження і проявити свою любов до близьких людей.

Мар'яна Ковальчук

Ми працюємо